Skrivetips for speiderlederblogging

Skriv det du selv kunne tenke deg å lese. Skriv det du skulle ha visst før du startet. Skriv det du tror er opplagt. Skriv om det du er opptatt av.

Denne bloggen er kun for personer som deg. Bloggen er for de som er interessert i å lese om rollen som speiderleder. Vi skriver for de som ønsker å bli en bedre speiderleder. De som ikke ønsker det kommer ikke til å lese her, og jeg har ingen interesse av å tilpasse meg dem.

Skriv personlig, ærlig og meningsfylt. Skriv “jeg tenker” og “jeg synes” at “du skal” og “du vil se at”. Det finnes ingen “en” eller “man” som i “En sier at man skal”.

Skriv om en ting. Ett innlegg om ett tema. Ser du at det er to ting du vil si i ett innlegg, skriv to innlegg. Ha et klart ønske med hvert innlegg. Enten å dele en historie, dele en tanke, gi et tips eller oppfordre til en direkte handling.

Del gjerne noe som de som er interessert i temaet til innlegget kan fortsette på. En link til det aktuelle temaet, et annet blogginnlegg/artikkel, en video eller still et spørsmål. Et innlegg vil ikke treffe alle, men sørg for at de som er interessert kan fortsette videre på tanken din dersom de ønsker.

Det er lov å prøve og feile, så lenge du fortsetter å prøve.

Jeg har noen personlige skrivetips-favoritter som du gjerne må prøve ut:
- Skrivesperre har du sikkert hørt om, og kanskje opplevd. Snakkesperre har ingen noen gang nevnt, fordi det ikke finnes. Skriv som du snakker, så slipper du skrivesperre. (Og som en bonus: teksten din blir mye lettere å lese).
- Når du er ferdig med teksten din, fjern den første setningen eller hele det første avsnittet. Ofte blir teksten mye mer spennende da. Det er sjelden innledningen trengs. Gå rett på sak.
- Le av dine egne vitser. Hvis ikke du ikke kan le av dem, så kanskje de ikke bør være der. Le høyt mens du skriver. Hvis leseren ikke skjønner spøken så er det dumt for leseren, du koste deg i hvert fall.
- Skriv korte og enkle setninger. Ikke skriv ord du måtte slå opp for å forstå.
- Skriv tall under 13 med bokstaver. Ikke skriv forkortelser, et par ekstra bokstaver koster ingenting på internett. Men skriv det som enklest å lese etterpå. (Du skal ikke trenge å vite hva WOSM eller WAGGGS er for å kunne lese denne bloggen. Forklar forkortelser du bruker, eller link til en relevant side så alle skjønner hva det er snakk om).
- Lange tekster er latskap. Å skrive kort og presist krever arbeid. “I have made this letter longer than usual, because I lack the time to make it short” -Blaise Pascal

Vist 289 ganger.